Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
IzolacjaFAGBREV (1531 niezalogowanych)
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
Wracajac do tematu, czy przetutabywajac w norge jako osoba poszukujaca pracy tzn, 6 miesiecy, trzeba zarejestrowac sie w nav, natomiast oni chyba wymagaja numeru persolanego, co zrobic w takim przypadku, probowalam przez interenet, niestety pierwszy krok to numer persolany. Z mojego punktu widzienia to jakies nieporozumienie, co trzba zrobic zeby sie tam zarejestrowac ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
awik15 napisał:
Wracajac do tematu, czy przetutabywajac w norge jako osoba poszukujaca pracy tzn, 6 miesiecy, trzeba zarejestrowac sie w nav, natomiast oni chyba wymagaja numeru persolanego, co zrobic w takim przypadku, probowalam przez interenet, niestety pierwszy krok to numer persolany. Z mojego punktu widzienia to jakies nieporozumienie, co trzba zrobic zeby sie tam zarejestrowac ?

Hmmm...dostac numer personalny?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
awik15 napisał:

A ja jak zwykle polece lekture.www.nyinorge.no/imdi_web_polski.pdf
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
awik15 napisał:

Nieporozumienie??? To raczej jest niezrozumienie... nr personalny to jest cos takiego jak polski pesel, bez tego nic nie zdzialasz. Musisz isc do UDI wziąc wniosek o rejestracje. Mozesz go nawet zabrac do domu, wypelnic i potem wysłac pocztą, nie musisz stac w kolejce. Jak juz dostaniesz dokument policji to wtedy musisz sie zameldowac i wypelnic od razu wniosek o skattekort, na adres pod ktorym mieszkasz w NO przyjdze nr personalny. Na registreringbevis (dawne pozwolenie) czekasz okolo 2 tygodnie, na nr personalny nawet miesiac.
Nie wiem co pisze w "ny i Norge", ale moga te info czasem odbiegac od rzeczywistosci, bom w Notrwegii urzednicy nigdy niczego nie wiedzą i na jeden temat moga sie pojawic rózne wersje, np. 4 urzedników i 4 różne interpretacje
Trzymam kciuki.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Trzeba dodac jeszcze jedno. Rejestrujac sie jako poszukujacy pracy na te 6 miesiecy i nie podejmujac pracy w tym okresie skazujemy sie na banicje z Norge. Napewno trzeba opuscic wtedy Norwegie na dluzszy okres ale niestety nie pamietam na jaki. Inna sprawa ten 3 miesieczny okres w kotrym mozemy pracowac bez zezwolenia zostal ustanowiony dla ulatwienia podjecia pracy i zalatwienia formalnosci (pracownik,pracodawca,skatt,udi itd). to nie jest okres ktory mozemy ciagnac bez konca bo kazde podjecie pracy tutaj wymaga zezwolen!!! Jeszcze jedno -50% podatku!!!! jezeli komus to odpowiada i chce tylko pracowac te 3 miesiace a potem zniknac to ok ale musi wiedziec ze pracodawca zabierze mu 50% z tego co zarobi. Dlaczego -brak pozwolenia =brak skattekort.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok